Een avocado is het lekkerste wanneer hij goed rijp is. Wanneer hij nog niet rijp is, is het vruchtvlees nog wat hard en smakeloos. En als hij te rijp is, dan smaakt hij ook niet lekker meer. Helaas kan het soms wat lastig zijn om te zien of een avocado rijp is. Maar er zijn manieren om dit toch gemakkelijk te controleren. Hoe? Nou, zo kun je checken of een avocado rijp is!

Gebruik je handen

De avocado is een gezonde vrucht die steeds meer bekendheid krijgt. Er zijn steeds meer mensen die in gaan zien hoe gezond de avocado is. De vrucht zit bomvol gezonde vetten en bevat ook een hoop vitamines en mineralen. Regelmatig avocado eten is erg goed voor je. Maar hoe kun je checken of een avocado rijp is? Nou… zo!

Het kan erg helpen om goed te voelen of een avocado rijp is. Wanneer hij nog hard is, dan is hij overduidelijk nog niet rijp en moet je hem nog een tijdje laten liggen tot hij wel rijp is. Let er ook goed op dat de avocado niet te zacht wordt. Dan is hij namelijk overrijp. Dit kan even duren voordat je het in de gaten hebt hoe het werkt, en misschien ga je toch een paar keer de mist in, maar je krijgt er op een gegeven moment wel meer feeling voor.

Kleur van de schil en steelaanzet

De kleur van de schil is ook een goede indicatie of de avocado al rijp is. Een rijpe avocado heeft een donkere schil. Wanneer deze lichter is van kleur, zal die dus niet rijp zijn en moet je nog even wachten. Soms dan zitten er stickers op de avocado die precies de kleur hebben die een rijpe avocado hoort te hebben. Dit kan ook een hele handige tip zijn om te checken of je avocado rijp is.

Een andere manier om te controleren hoe het zit met een avocado is door te kijken bij de steelaanzit. Deze zit aan de onderkant en lijkt een beetje als een pitje. Wanneer je deze weghaalt, kun je kijken naar het vruchtvlees eronder. Is het mooi groen in combinatie met een zachte avocado en een donkere schil? Dan is de avocado rijp. Wanneer de avocado zacht is, een donkere schil heeft en het vruchtvlees onder de steelaanzet is bruinig, dan is de avocado overrijp. Let er wel op dat het niet heel netjes is om dit te controleren in de supermarkt. Wanneer je de steelaanzet eraf haalt, kan het rijpingsproces versnellen en dat zal niet iedereen in de winkel waarderen.

Sneller rijpen

Er is een gemakkelijke truc om het rijpingsproces van de avocado te versnellen. Dit doe je door de avocado te wikkelen in aluminiumfolie. Doe het daarna in een voorverwarmde oven van 200 graden en leg de avocado erin. Hiermee kun je de avocado heel erg snel rijp krijgen. Dit komt omdat hij goed verpakt is en warm wordt. Meestal is tien minuten genoeg, maar als de avocado echt nog niet rijp is kan het wel een uur duren. Daarna kun je de avocado het beste even laten afkoelen tot je deze gaat gebruiken.

Waar moet je op letten tijdens het kopen?

Wanneer je meerdere avocado’s tegelijk wilt kopen om de hele week te eten, dan is het handig om goed te kijken hoe rijp de avocado’s zijn. Zorg dat ze niet allemaal tegelijkertijd rijp zullen zijn. Een avocado die eenmaal rijp is, is dit namelijk niet heel lang. Niemand wil vier avocado’s tegelijk eten, dus let hier goed op.