Avocado’s zijn heel erg gezond, maar worden ondanks dat toch erg veel gemeden. Mensen denken namelijk dat ze erg calorierijk en vet zijn. Maar hoe zit dit nou eigenlijk? Hoeveel calorieën zitten er in een avocado?

Calorieën in een avocado

De avocado is geen groente, maar mensen denken dat vaak wel. Nee, het valt onder de vruchten. Toch eten we het vaak in salades of bij maaltijden en hierdoor ontstaat dus het misverstand dat het een groente is. De avocado wordt vooral rauw gegeten en heeft een mooie groene kleur als hij goed rijp is. Aan de binnenkant zit een grote pit.

Heel veel mensen kiezen ervoor om een avocado niet te eten. Dit komt omdat hij nogal calorierijk is. Klopt dit? Ja! Avocado’s bevatten aardig wat calorieën. In één avocado zitten gemiddeld tussen de 200 en de 250 calorieën. Dit is zeker voor een vrucht erg veel, want andere fruitsoorten bevatten veel minder calorieën. Wanneer jij een caloriearm dieet volgt, zal de avocado niet direct je eerste keuze zijn.

Moet je de avocado dan maar mijden?

Nee, juist niet! Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar een avocado moet je juist wel regelmatig eten. Er zitten veel calorieën en vetten in, maar de vetten zijn voornamelijk goede vetten die je lijf nodig heeft. De avocado is daarnaast fantastisch om je gezondheid mee op peil te houden. Zo kan het helpen om je cholesterol te verlagen, zorgt het ervoor dat je huid gaat stralen en kun je de kracht van je haar verbeteren. Ook stimuleert de avocado hormonen die je lijf nodig heeft om je goed te voelen. Mensen die zich somber voelen kunnen er dus ook baat bij hebben om regelmatig avocado te eten.

En een caloriearm dieet dan?

Wanneer je een caloriearm dieet volgt, omdat je bijvoorbeeld overtollige kilo’s wilt kwijtraken, kan het zijn dat je alsnog liever geen avocado wil eten. Zonde, want hoe tegenstrijdig het ook klinkt, de avocado kan je ook helpen bij het afvallen. De vetten in de avocado zorgen er namelijk voor dat je snel een voldaan gevoel hebt en dit ook langer volhoudt. Daardoor heb je minder ongezonde snacktrack en kun je dus alsnog afvallen.

De goede vetten en de eiwitten in de avocado zijn daarnaast goed voor je spieropbouw. Dit is dus ook echt een aanrader als je niet alleen op je voeding let, maar ook sport. Onthoud daarnaast dat je bij een caloriearm dieet vaak een hoop belangrijke voedingsstoffen mist. Dit is juist niet goed voor je lichaam en creëert het bekende jojo-dieet. Met een avocado kun je de tekorten bij een caloriearm dieet juist weer een beetje aanvullen.

Calorieën zeggen niet alles

Hoeveel calorieën ergens in zitten zegt niet altijd wat. Wist je dat een bruine boterham met kaas en sla evenveel calorieën bevat als een broodje kroket? Toch zou je eerder voor de boterham met kaas kiezen. Laat je dus niet alleen leiden door het aantal calorieën, maar kijk ook naar de voedingswaarden. Dit zegt vaak meer dan alleen het aantal calorieën en daar heb je uiteindelijk meer aan. Een avocado eten kan dus echt geen kwaad, zelfs niet als hij veel calorieën bevat.

Hoeveel avocado moet je dan eten?

Als je echt goed op je calorie-inname wilt letten, hoef je je echt niet helemaal vol te eten met avocado. Pas het gewoon regelmatig toe in je eetpatroon. Eén keer per week kan al voor een groot verschil zorgen. En hier ga je echt geen kilo’s mee aankomen. Het is dus niet nodig om dagelijks avocado te eten.