Een avocado is gezond en lekker, maar staat er tegelijkertijd ook om bekend dat het lastig is om de avocado te bewaren. Zo kan een avocdo bijvoorbeeld snel bruin worden of zijn smaak verliezen. Gelukkig zijn hier meerdere tips voor te geven, zodat jij je avocado goed kunt bewaren. Waar moet je zoal op letten?

Avocado rijp

Een avocado is ontzettend gezond. Hoewel er veel vet in zit, zijn dit voornamelijk gezonde vetten. Steeds meer mensen die op hun gezondheid letten, kiezen ervoor regelmatig avocado’s toe te passen aan het eetpatroon. Met avocado’s kun je allerlei heerlijke gerechten maken. De vrucht wordt ook geregeld gebruikt in de Mexicaanse keuken.

Een avocado is het lekkerste als hij goed rijp is. Je moet de avocado daarom vaak nog een paar dagen in huis bewaren, tot het echt lekker is. Maar hoe kun je een avocado nou het beste bewaren? Je wilt niet dat hij overrijp wordt en je wilt ook de smaak goed bewaren. Er zijn gelukkig verschillende tips om dit te doen.

Koelkast

Sommige mensen denken dat een avocado het beste in een koelkast kan worden bewaard, maar dit is niet het geval. Wanneer je de avocado in de koelkast bewaard, kan de smaak ervan behoorlijk verminderen en wordt de vrucht daarnaast sneller hard. Het lijkt dus een logischere keuze om de avocado te bewaren in de koelkast, maar dat is het niet. De koelkast kun je alleen gebruiken wanneer de avocado goed rijp is. Je kunt op dit moment het rijpingsproces vertragen.  Haal de avocado tijdig uit de koelkast. Bijvoorbeeld een paar uur voordat je hem wil eten.

Avocado in de voorraadkast

Een avocado kun je daarom het beste bewaren in de voorraadkast. Let er op dat je een avocado nooit extreem lang kunt bewaren, dus koop hem bij voorkeur vlak voordat je het eet. Wanneer je de avocado wat donker en koel bewaart, heb je wel een perfecte plek te bewaren. Let er goed op dat het rijpingsproces kan worden versneld wanneer het erg warm is. In de zomer kun je dus doorgaans een rijpe avocado minder lang bewaren dan bijvoorbeeld in de wintermaanden.

Een halve avocado bewaren

Het wordt lastiger wanneer je een halve avocado wilt bewaren. Wanneer je gezond wilt eten, eet je meestal niet meteen een hele avocado en het is natuurlijk zonde om de andere helft weg te gooien. Gelukkig zijn hier ook meerdere manieren voor. Gooi sowieso nooit de pit weg, maar laat die in de helft zitten die je bewaard. Hierdoor wordt het vruchtvlees minder snel bruin. Je zou de avocado ook kunnen bewaren in wat huishoudfolie waar je citroensap of olijfolie bij doet. Zorg dat je het goed dicht wikkelt, zodat er geen lucht bij kan komen. Dit bewaar je dan juist weer wél in de koelkast. Heb je goede luchtdichte bakjes, bijvoorbeeld van de Tupperware? Hier kun je ook de avocado in doen. Doe dit dan nooit zonder iets erbij in, want dan droogt de avocado uit. Je kunt de avocado dan bewaren samen met wat stukken gesneden rode ui. Ook citroensap kan in een voorraadbakje goed helpen. Als je een halve avocado in een luchtdicht bakje bewaart, dan doe je dit ook het beste in de koelkast.

Conclusie

Een avocado bewaren is helemaal niet lastig. Vermijd de koelkast, maar stop een halve avocado – mits juist verpakt – wél in de koelkast. Gooi ook nooit zomaar de avocadopit weg, want die is vooral voor het bewaren erg handig.